Lastenpaidan ompelu

Kaavojen piirtäminen

Itselle on lastenvaatteiden ompelu jo hyvin tutuksi tullutta puuhaa. Yleensä kun ompelen omalle lapselle, leikkaan saumavarat silmämääräisesti. Oma silmämääräinen arviointi etenkin trikoovaatteiden saumavarasta on harjaantunut opiskelujen alkuajoista, vaikka edelleenkin on tärkeää tehdä työt tarkasti. Nyt kun kyseessä oli lahjatyö (sekä täällä esitelty työ) päätin tehdä kaiken tarkkaakin tarkemmin. Sivusaumoihin sekä hihan saumoihin lisäsin sentin saumavarat, pääntien jätin ilman saumavaraa (jälkikäteen onkin hyvä todeta, että pääntiehen olisi myös sentin saumavara ollut todennäköisesti ihan hyvä). Hihansuihin sekä helmaan lisäsin reippaamman saumavaran, sillä käyttämääni kaavaan tulisi lisätä erilliset resorit hihansuihin sekä helmaan. Haastetta kaavojen piirtämiseen loi etukappaleen kuvio. Koska kaava oli vain puolikas, oli tarkkaa että kangas taitettiin tasan kahtia. Vaikka yritin olla erittäin tarkka, huomasin ompelun päätteeksi, ettei kuvio ole täysin keskellä. Jatkossa vastaavissa tilanteissa on todennäköisesti parempi käyttää kokonaista kaavaa puolikkaan sijaan.





Kappaleiden leikkaaminen ja yhteenompelu

Kun paidan kappaleet oli piirretty saumavarojen kanssa, oli aika leikata kappaleet ompelua varten. Raglanhihaista paitaa tehdessä kappaleita yhdistäessä on kiinnitettävä huomiota siihen, että hihakappaleet ovat oikein etu- ja takakappaleisiin nähden. Hihakappaleissa yläsauma on erimallinen, toinen reuna matalemmalla kuin toinen. Koska takakappaleen yläosa on useimmiten etukappaleen yläosaa korkeammalla, on hihakappaleessakin matalampi reuna etukappaletta vasten ja korkeampi reuna takakappaletta vasten.

Ommellessa pitää tosiaan pitää huolta siitä, että raglanhihat ovat oikein päin etu- ja takakappaleisiin nähden. Tämän lisäksi ommellessa pitää pitää huolta siitä että ommellessa kappaleet ovat oikeat puolet vastakkain. Trikoota ommellessa käytän itse saumuria sen helppouden takia, mutta myös ompelukoneella pystyy ompelemaan trikoota, jos koneesta löytyy jousto-ommelvaihtoehtoja. Jos trikoota ompelee normaalilla suoralla ompeleella, on riskinä vaatetta käyttäessä se, että ommel katkeaa ja lähtee purkautumaan. Aloitin ompelun ompelemalla saumurilla hihat kiinni oikein päin oikeisiin kappaleisiin. Pääntien resoria varten jätin pienen aukon takakappaleen saumaan. Kun kappaleet oli ommeltu kiinni toisiinsa, ompelin vielä sivusaumat kiinni hihansuusta helmaan asti yhdellä kerralla. Yhdellä kerralla ommellessa jäljestä tulee siistimpi ja kestävämpi.



Paidan jo näyttäessä paidalta oli aika siistiä pääntie ja ommella pääntien resori kiinni. Pääntien resoriin on käytettävissä laskukaava (pääntien ympärysmitta x 0.7), tällä laskukaavalla useimmiten onnistuu leikkaamaan oikean mittaisen palan resoria ja välttämään turhan kangashävikin. Itse käytän mieluummin tekniikkaa, jossa leikkaan sopivan leveän palan resoria ja kevyesti venyttelen resoria ja mittaan sitä pääntietä ympäri. Näinkin saan mitattua sopivan pituisen pätkän välttääkseni turhaa kangashävikkiä. Mahdollisuus on myös ommella resori paikoilleen ja leikata ylimääräiset palat pois. Pääntien resoria ommellessa on tärkeä muistaa venyttää resoria, muttei pääntietä, jottei pääntiestä tulee kupruilevaa ja löysää.


Viimeisenä ompeluvaiheena oli helman ja hihansuiden siistiminen tasosaumaajalla. Tasosaumaajalla päällipuolelle muodostuu siisti, suora kaksilankainen tikkaus. Tämän voi myös hoitaa ompelukoneella esimerkiksi kaksoisneulalla, joka tekee melkein samanlaisen jäljen. Tasosaumaajaa käyttäessä kangasta kannattaa taittaa rohkeasti reippaammin nurjalle puolelle, jotta kangas varmasti jää ompeleen sisään, ylimääräisen voi aina leikata jälkikäteen pois. Työn siisteyden puolestakin ylimääräinen osa on hyvä leikata pois. Tästä johtuen hihansuihin ja helmaan onkin hyvä lisätä suurempi saumavara kuin sivusaumojen 1 cm, tähän sopii esimerkiksi 2-3cm. Hihansuiden ja helman huolittelun jälkeen jäljellä oli enää työn viimeistely. Hihansuista ja helmasta leikattiin nurjalla puolella oleva ompeleen yli tulevat kankaat. Tässä vaiheessa on tärkeää käyttää tylppiä saksia, ettei vahingossakaan lävistä saksilla työtä ja leikkaa työhön reikää. Leikkausten jälkeen siistittiin langanpätkät. Langanpäät vedettiin nurjalle puolelle, solmittiin ja varovasti ujutettiin jonkin matkaa ompeleen sisään. Näin turvataan se, ettei lanka lähde purkautumaan.


Valmis työ onkin odottamassa, että pääsee onnellisen uuden omistajansa luo. Ehkäpä Instagramin puolelle saadaan jossain vaiheessa sovituskuvia, tässä kuitenkin kuva valmiista paidasta mallinuken päällä!






Kommentit

Suositut tekstit