Wanhojentanssimekon helman muokkaus

Tänä keväänä oli siskoni Wanhojentanssit. Viime kesänä löytyny mekko vaati kuitenkin muokkauksia, ja sainkin tehtäväkseni hoitaa homman. Mekko vaati helman lyhennystä, vyötärön kavennusta sekä olkaimiin silikoninauhan kiinnityksen. 
Tätä ennen en ollut koskaan enne työskennellyt juhlapukujen parissa, ja koska kyseessä oli oman siskon vuosia odottama juhla, olivat paineet valtavat onnistua virheettömästi.

Urakka alkoi helmojen lyhentämisellä. Mekossa oli kaksi hamekerrosta ja kolme kerrosta pehmeää tylliä päällä. Lyhentäminen ei ollutkaan niin helppoa kuin olin kuvitellut. Haastetta loi se, että mekkoa tehdessä, oli helmat leikattu epätasaisesti, eikä näin ollen helmoista voinut ottaa tasaisesti tarvittavaa senttimäärää pois.


Helman epätasaisuudesta johtuen helman lyhentäminen piti hoitaa käsituntumalla ja silmämääräisesti. Alkuun taitoin helmaa aiemmin mitatun mitan mukaan ja lähdin siitä etenemään helmaa pitkin, jotta saisin helmasta tasaisen. Kun helma oli kokonaisuudessaan taiteltu ja neulattu, mittasin helman korkeuden tasaista pintaa vasten (tässä tapauksessa työpöytä), jotta se oli tasainen jokapuolelta. Kun helma oli tasattu, leikkasin ylimääräisen osan helmasta pois. 


Leikatessa jätin pienen saumurivaran sekä kääntövaran, jotta pystyin huolittelemaan helman. Leikkauksen jälkeen huolittelin helman kolmilankaisella saumurilla. Saumuroinnin jälkeen huolittelin helman kääntämällä ja ompelemalla saumuriompeleen helman taakse. Kankaan liukkaudesta johtuen helmasta tuli alkuun epätasainen, koska ommel veti kangasta tikatessa. Pieni ompeleen purku, tasaus ja uudelleen ompelu ratkaisi kuitenkin tämän.




Tyllin lyhentäminen olikin vielä hankalampaa. Tyllin kanssa ei pystynyt käyttämään samaa tekniikkaa kuin aiemmassa helmassa. Tylliä oli kolme päällekkäistä kerrosta, jotka kaikki olivat eri mittaisia, sekä tyllin ympärysmitta oli suurempi kuin alla olevan helman. Alkuun yritin samaa tekniikkaa, ja neulasin tietyn mitan mukaan helmaa, mutta sillä oli vaikea saada tasaista jälkeä suuremman ympärysmitan takia. Seuraavaksi yritin levittää helman tasaisesti ja merkata leikkauslinjat. Tällöin huomasin, että kolme tyllikerrosta olivat eri mittaiset. Opettajan avustuksella päädyin tekemään jokaisen kerroksen erikseen. Levitin helman leikkauspöydälle ja aloitettujen merkkien perusteella lähdin silmämääräisesti merkkaamaan uuden helman leikkauslinjaa. Alkuun piti olla tarkkana, jotta helman kaarevuus säilyi tasaisena, mutta kun työskentelyyn sai oikean näkökulman, oli tyllien merkkaus nopeasti tehty.



Uuden helman leikkaaminen oli nopeasti tehty. Uusittu linja oli merkattu tarpeeksi tihein merkein, joten saksilla oli helppo seurata tasaisesti, jotta helmasta tuli siisti. Tämän jälkeen oli helman muokkaukset saatu valmiiksi ja oli aika siirtyä yläosan muokkauksiin.

Kommentit

Suositut tekstit