Ruukkupussin modifiointi

 Aiemmassa postauksessa kirjoittelin nahkapaperista tehdystä ruukkupussista. Yhtä pussia muokattiin niin, että siitä saataisiin tehtyä puoliksi kankainen ja puoliksi nahkapaperia. Testasimme kuinka kangas käyttäytyisi nahkapaperin kanssa ja pysyisikö ruukkupussi ryhdikkäänä. 


Leikkasin nahkapaperipussista pohjan erilleen ja leikkasin poisleikatun yläosan verran kangasta saumavaroilla. Jälkikäteen huomasin, että työn ja työvaiheiden kannalta olisi ollut järkevämpää tehdä kangaskaitale heti kaksinkertaisena, kun tässä työssä se oli vain yksinkertainen. Kaksinkertaisen työhön olisi todennäköisesti saanut lisää ryhtiä ja olisi voinut jättää loppuvaiheesta työvaiheita pois. 

Kangasosuutta tehdessä oli hyvin tarkkaa, että nahkapaperiosa ja kangasosa olivat tarkasti samankokoiset. Näin työstä saatiin yhtenäinen ja siisti. Muutamaan kertaan sainkin muokata kangasta, jotta se istui täydellisesti nahkapaperin päälle. Se kuitenkin kannatti, sillä ompelu  oli vaivatonta, kun palat sopivat toisiinsa. 


Kun kangas oli saatu kiinni nahkapaperiin, tuli yläreunaan tehdä kaitale, jotta yläreunaa taittaessa esille tulisi kankaan oikea puoli nurjan puolen sijaan. Tämän vaiheen olisi voinut välttää tekemällä heti kankaasta kaksinkertaisen. Ensi kerralla ollaankin fiksumpia. Nyt kuitenkin ompelin kankaan yläreunaan toisen kangaskaitaleen, jotta pystyin tekemään siistin taitellun reunan, kuten kokonaan nahkapaperista tehdyissa pusseissa. Ompelin kankaat toisiinsa lisäkappaleen oikeapuoli aiemmin ommellun nurjaa puolta vasten. Sen jälkeen taitoin kangasta samalla tavalla kuin nahkapaperisessa ruukkupussissa, kahdesti jotta leikattu reuna jää taitteen alle piiloon.Taitteen jälkeen hyödynsin pois leikattua nahkapaperia tekemällä siitä kahvan pussiin, jotta pussin saa esimerkiksi roikkumaan koukusta. Leikkasin suikaleen nahkapaperia, jota sitten lähdin kiertämään, luodakseni hieman erilaista yksityiskohtaa pussukkaan. Pohtisin myös letittämistä, mutta nahkapaperi tuntui hieman jäykältä siihen. Kiinnitin kahvan työn takaosaan yläreunaan, jotta sauma jäisi piiloon esimerkiksi seinällä roikkuessa. Lopuksi saimme vielä idean tehdä pussukkaan nepparikiinnityksen, jos pussukassa haluaisi säilyttää jotain pientä. Menisihän tämä toisaalta myös lapsen pienenä kauppakassinakin!Kommentit

Suositut tekstit