Käsilaukku

Sain pyynnön pienestä käsilaukusta tytölle. Aloitin laukun suunnittelun pohtimalla muotoa, kokoa, hihnan tyyppiä ja pituutta, väriä, yksityiskohtia. Päädyin tekemään kierrätysmateriaaleista pienen pyöreän laukun pienillä kantokahvoilla, pitsisellä yksityiskohdalla. Laukkuun käytin vanhoja verhoja, omalta mummulta saatua pitsinauhaa ja vanhaa lakanaa. Vuorikangas oli koulun materiaaleja.




Laukkuun tarvittavat osat: etu- ja takakappale sekä vuori, kantokahvat,
 sivukappale sekä vuori, tukikappaleet ja vetoketju
Laukun halkaisija oli 15cm(+2) ja syvyys 6cm(+2). Vetoketjun pituudeksi valitsin 20cm(+2). Kantokahvojen pituus oli noin 30cm(+2). Työn aloitin merkitsemällä tukikappaleisiin vetoketjua varten merkinnät. Tein napinläpi aukon, jolloin vetoketju jää avoimeksi, eikä erillisiä kappaleita vetoketjun päähän tarvita, koska vetoketju ei ollut koko kappaleen pituinen. 
Vetoketjua varten tehtävän napinläpiaukon ompelua
 ja leikkausta helpottamaan tehdyt pisteet

Vetoketjua varten tulevan aukon pituus oli 20cm ja leveys 1cm. Piirsin kankaaseen avuksi suorakaiteen, joka oli näiden mittojen mukainen. Näitä viivoja pitkin tulisin ompelemaan. Lisäksi piirsin suorakaiteen keskelle merkit tulevaa leikkausta varten. Pitkittäin kappaleen keskeltä tulisi leikkaus, sekä päätyihin tuli tasasivuiset 1cm kolmiot.
Tukikappaleet neulattuna sivukappaleeseen sekä vuoriin

Neulasin tukikappaleet sivukappaleen ja vuorin keskelle. Jos tukikappaleet eivät ole sivu- ja vuorikappaleen keskelle, tulee alasauma olemaan vinossa. Tai vastaavasti vetoketju ei ole tasaisesti ylhäällä. Kun tukikappaleet oli neulattu oikeille kohdille, ompelin suoralla ompeleella uloimpien pisteiden mukaan. Aloitin ompelun pitkältä sivulta, päädyssä laskin tikkien määrän (tässä tapauksessa 4) ja laskin toisessa päädyssä saman. Tällä tavoin ommel alkaa ja päättyy samasta kohdasta, kunhan vain on ommellut tarkasti viivoja pitkin ja viivat ovat olleet suorat.
Tukikappale auki leikattuna (nurjapuoli)

Tukikappale auki leikattuna (oikea puoli)

Kun ommel oli suorassa, leikkasin keskellä menevää viivaa pitkin päädystä päätyyn. Leikatessa pitää kuitenkin muistaa jättää tasasivuiset kolmiot päätyihin, jotta työstä tulee siisti. Leikkauksen jälkeen silitin saumat auki nurjalle puolelle. Tässä sai olla tarkka, koska aukko oli niin pieni, niin myöskin saumat ja varsinkin päätykolmiot olivat pienet. Huolellisella silityksellä työn välissä, on työskentely huomattavasti helpompaa (ja jäljestä tulee siistimpää). Sama tehtiin sivukappaleelle ja vuorikappaleelle.
Vetoketju neulattuna sivukappaleeseen tehtyyn aukkoon

Vetoketju ommeltuna sivukappaleeseen (nurjapuoli)

Vetoketju ommeltuna sivukappaleeseen (oikea puoli)

Sen jälkeen kun vetoketjua varten tehty aukko oli silitetty auki, neulasin vetoketjun aukon keskelle. Vetoketju oli 2cm pidempi kuin aukko, jotta kummassakin reunassa olisi ompeluvaraa. Ompelin vetoketjun työn oikealta puolelta kiinni, niin läheltä kankaan ja vetoketjun rajaa kuin vain pystyin. Neulasin vuorikappaleen sivukappaleeseen niin, että nurjat puolet olivat vastakkain. Pyrin tarkkaan neulaamaan vuorikappaleen, jotta aukot olisivat samassa kohdassa. Ompelin jälleen työn oikealta puolelta, jotta pystyin ompelemaan aiempaa ommelta pitkin.


Sivukappaleen päätyjen yhdistäminen

Sivukappaleen ja vuorin päädyt yhdistettynä

Vetoketjun ommeltua ja sivu- ja vuorikappaleet yhdistettyä oli aika ommella kappaleiden päädyt yhteen. Vuorikappaleen päädyt yhteen ja sivukappaleen päädyt yhteen. Oikeat puolet vastakkain, jolloin sauma jää työn sisälle kappaleiden väliin. 

Somistepitsinauha laukun etukappaleessa

Ennen kuin oli aika ommella etu- ja takakappaleet sivukappaleeseen, ompelin somisteeksi pitsinauhan laukun etukappaleen poikki. Nauha oli ympyrän halkaisijan pituinen. Taittamalla ympyrän puoliksi, ja nauhan puoliksi, pystyin asettelemaan nauhan työn keskelle siististi ja ilman arpomista ja silmällä mallailua. Ompelin suoralla ompeleella pitsin ulkoreunoja pitkin pituussuunnassa, jättäen päädyt auki, sillä seuraavassa vaiheessa pitsi kiinnittyisi myös päädyistä. 
Seuraavaksi oli vuorossa etu- ja takakappaleen yhdistäminen sivukappaleeseen, unohtamatta vuorikappaleita. Tästä vaiheesta unohdin ottaa kuvia (voin niitä lisäillä myöhemmin uuden laukun vaiheista). Tässä kohtaa alkoi nousta haasteita, enkä meinannut saada sivukappaletta ja etu-/takakappaleita sopimaan, vaikka olin laskenut, että suhteet olivat oikein. Opettajan avustuksella sain neulattua palat toisiinsa. Ensin etsittiin kummastakin kappaleesta pisteet, jotka sitten yhdistettiin toisiinsa. Myöskin kulmalla, jolla työn ompelin oli väliä. Kappaletta piti pitää hieman pystyssä ompeluvaiheessa, jotta kappaleet asettuivat paremmin ja pysyivät suorina.

Kantokahvat ommeltuna ja taiteltuna 

Tässä välissä tein laukun kantokahvat. Taitoin kappaleet ensin pituussuunnassa puoliksi ja silitin. Sen jälkeen käänsin ulkoreunat keskitaittelle ja silitin. Näin tehdessä jää ulkopuolelle siistit reunat, ja sisällä on leikatut reunat. Ompelin kahvojen kummastakin reunasta aivan kankaan reunaa pitkin suoralla ompelella. Kantokahvojen kiinnitystä varten purin yhteen ommellusta laukusta pienet kohdat, joista sain pujotettua kahvat paikoilleen ja ommeltua. Merkitsin laukun yläosan keskikohdan ja mittasin siitä kumpaankin suuntaan sopivan etäisyyden kahvoille. Ompelin työn nurjalta puolelta ja käänsin työn oikein päin.
Vinonauhaa vanhasta lakanasta

Vinonauhan ompelua laukun sisälle


Jäljellä oli enää laukun sisäpuolen huolitellu. Leikkasin vanhasta lakanasta vinonauhaa sopivan pätkän, jonka silitin puoliksi pituussuunnassa. Ompelin leikatut sivut työn reunaan kiinni. Nauha käännettiin reunan ympäri, jolloin saumavarat jäivät vinonauhan väliin. Tämä kohta työstä oli itselle hankalaa. Mutta vain harjoittelemalla sen oppii! Sama tehtiin kumpaankin reunaan.




Vihdoin laukku oli valmis. Pienen pientä näpertämistä, kun piti tehdä pienelle pieni laukku. Mutta aika hyvä siitä tuli vaikka itse sanonkin. Kehitettävää seuraavaa laukkua kohden olisi vinonauhan kanssa, sekä tarkempi tarkistus, että kahvat ovat samassa kohdassa, nyt ne ovat hieman eri kohdissa toisiinsa nähden. Kaiken kaikkiaan omasta mielestä kelpo laukku. Toivotaan, että laukun saaja on mielissään! :)









Kommentit

Suositut tekstit