Pölypussin uudelleenkaavoitus


Vanhasta kappaleesta kaavoittaminenTehtävänä oli luoda uusi pölypussi vanhan rikkinäisen pussin mittojen mukaan. Aloitin työskentelyn kääntämällä työn nurjat puolet ulospäin, jolloin oli helpompi mittailla kappaletta suoraan saumavarojen kanssa. Mittailin sivujen pituuksia ja merkitsin niitä ylös. Lisäksi piirsin hahmotelmakaavan käyttäen vanhaa kappaletta mallina. Näiden jälkeen vertasin otettuja mittoja mallipiirroksen kanssa ja lähdin luomaan kaavaa pussukkaa varten. Vanhassa kappalessa etu ja takakappaleet olivat erikokoiset, mutta tämän pystyi toteuttamaan yhden kaavan avulla taitettavan osan avulla. Kaavapaperina käytin normaalia kopiointipaperia, jonka sisälle pystyin kirjoittamaan työskentelyvaiheet ylös.


Kaavan avulla ompelu

Kun kaavat oli saatu laskettua ja tehtyä, oli aika tehdä kankaasta valmiskappale ja testata kaavojen paikkansa pitävyyttä. Kankaana oli tavallinen valkoinen puuvillakangas sekä tavallinen avovetoketju, joka kuitenkin pysyi suljettuna alareunasta. Kaavassa olevien saumavarojen ansiosta. pystyi kankaasta leikkaamaan suoraan kaavan mukaan oikeanlaiset kappaleet. Valmiit saumavarat kaavassa helpottaa kankaiden leikkuuta, mikäli ommeltava kappale ei tarvitse muokattavuutta saumojen avulla.


Omissa ohjeissa oli todennäköisesti pieniä eroavaisuuksia tai mittausvirheita verrattuna valmiiseen mallikappaleeseen. Esimerkiksi vetoketju on valmiissa kappaleessa enemmän kappaleen takasaumassa, kun taas omassa kappaleessa vetoketju asettuu enemmän toisen kappaleen puolelle takasauman sijaan. Kuitenkaan tämä ei vaikuta käyttöön, joten sillä ei ole toiminnallisuuden kannalta vaikutusta. 


 


Kommentit

Suositut tekstit