Essu taaperolle

Kotona ollessa on tullut tarpeelliseksi keksiä paljon viihdykettä vikkelälle ja energiselle taaperolle. Leipominen yhdessä onkin tullut kovin tutuksi. Koska kokoa on vielä kovin vähän, ei sopivia essuja kotona ole, eikä ole tullut ostettua sopivaa. Onneksi sitä löytyy kotoa kangasta ja ompelukone, jolla saa tehtyä itse pienen essun pienelle tytölle.

Koska valmista kaavaa ei ole saatavilla, päätin tutustua alkuun minkä mallisia lasten essuja löytyy ja mahtaisiko netin syövereistä löytyä ohjeita, kuinka tehdä itse essu. Erilaisia kuvia ja sivuja selatessa, huomasin että monet kaavoista ovat hyvin yksinkertaisia ja päätin tehdä sen itse. Mittasuhteista en tiennyt mitään, mutta hätä keinot keksii!Kaivoin tytön vaatelaatikosta mekon, joka on mielestäni sopivan kokoinen ja mittasin sen pituuden ja rintamuksen leveyden. Näiden mittojen avulla lähdin piirtämään kaavasuunnitelmaa essulle. Mietin tekisinkö suorakulmaisen vai pyöreän helman, mutta päädyin loppujen lopuksi tekemään pyöristetyt reunat essuun. Koska aiempaa kokemusta essun tekemisestä ei ole, eikä mittasuhteita näin pienelle essulle ole (ja koska pidän kokeilemisesta), tein silmämääräisesti muodot yläosan leveyden ja essun pituuden mukaan.


Ensimmäisen ajatuksen mukaan olisin tehnyt essuun kujan, johon pujottaa nauhan, jotta essu tarvitsisi kiristää ainoastaan selästä. Kuitenkin oma tieto-taito ei riittänyt aivan pohtimaan, kuinka tämä toteutettaisiin ja koska olin malttamaton, päätin jättää tämän suunnitelman seuraavan essuun ja tehdä vinonauhasta kanttaukset ja kiinnitykset niskaan sekä selän puolelle. Lopullisesta mallista leikkasin kangasta kaavasta näkyvän katkoviivan verran pois liiallisen leveyden vuoksi.


Tätä essua oli mukava tehdä, sillä se oli niin nopeaa. Etukappaleen leikkaus ja vinonauhojen leikkaus ja ompelu. Vielä nopeammin työn voisi tehdä käyttämällä valmista vinonauhaa, mutta päätin tehdä vinonauhan itse, sillä lakanakangasta löytyy niin paljon, että siitä kyllä riittää. Ja aina on hyvä harjoitella välillä yksinkertaiseltakin tuntuvia asioita.


Essusta on tullut niin rakas, että se halutaan pukea ensimmäisenä sängystä noustessa ja se on viimeiseen asti päällä ennen nukkumaanmenoa. Jatkoa ajatellen, olisi hauska päästää tyttö itse maalaamaan ja piirtämään essuun. Näin saisi tehtyä uniikin ja oman essun, joka olisi vain hänellä.Kommentit

Suositut tekstit