Tekstiilitulostimella tulostaminen ja esikäsittely

Printin tulostamisen valmistelutyöt

Koska printin pohjakangas on tumma, tässä tapauksessa musta luomupuuvillatrikoo, pitää kangas esikäsitellä, jotta väri tarttuu kankaaseen kiinni ja näkyy siinä. Esikäsittelyn voi hoitaa joko koneellisesti, jolloin koko koneen mahdollistama alue esikäsitellään tai itse käsin siveltimellä aineen sivellen. Koska oma kuvioni ei ollut niin iso, että koko koneen mahdollistama alue tarvitsisi esikäsitellä päätin esikäsittelyn hoitaa itse käsin. Tällä tavoin pystyn säästämään esikäsittelyainetta, sekä paidassa itsessään on vähemmän ylimääräisiä kemikaaleja. 



Jotta esikäsittelyaineesta on hyötyä, tulee se kiinnittää lämmöllä kankaaseen kiinni. Tähän käytin koulussa olevaa prässiä, jolla painelevyllä painetaan kuuma pinta kangasta vasten. Prässi on noin 185 celsiusastetta kuuma ja kangas on prässin levyjen välissä 35 sekuntia. Esikäsittelyainetta kiinnittäessä oli tärkeää muistaa käyttää prässin vasenta reunaa, joka oli päätetty esikäsittelyainekiinnitykseen, sekä suojapaperia. Nämä toimet sen takia, ettei prässilevyyn jää kiinni esikäsittelyainetta ja mahdollisesti pilaa jonkun toisen työtä.



Tekstiilitulostimen käyttö

Tekstiilitulostimella printatessa, etenkin koulun käytössä olevalla koneella, on tarkkaa huolehtia, ettei kangas nouse alustalta ylös ja mahdollisesti riko tulostuspäitä. Huolellisesti kun tekee alkutyöt ja seuraa tulostusta, ei ongelmia todennäköisesti tule. Tätä printtiä tulostaessa ensin tulostui valkoinen pohja. Tässä oli esikäsittelyaine tärkeässä asemassa. Ilman esikäsittelyainetta, ei valkoinen väri tarttuisi mustaan pohjaan niin, että se siitä selkeästi näkyisi. Pohjavalkoisen jälkeen tulostui muut värit, jolloin värit erottuivat selkeästi mustasta pohjasta. Tulostuksen jälkeen värit vielä kiinnitetään kankaaseen prässin avulla. Tässäkin on tärkeä muistaa käyttää suojapaperia, jottei omasta työstä lähde väriä prässiin ja mahdollisesti seuraavalla kerralla tartu jonkun toisen työhön.



Itse jouduin tekemään tämän vaiheen kahteen kertaan, sillä ensimmäisellä kerralla esikäsittelyainetta ei levittynyt tasaisesti koko alueelle. Tästä johtuen tulostusjälki ei ollut siisti ja tasainen. Toisella kerralla levitin esikäsittelyainetta hieman enemmän ja näin sain ainetta tasaisemmin alueelle ja lopputuloksesta tuli siistimpi.

Kommentit

Suositut tekstit