Makrameehen tutustumista

Etätyöpäivien iloksi, saimme tehtäväksi tutustua erilaisiin erikoistekniikoihin ja materiaaleihin. Koko aihealue aloitettiin makrameella. 

"Makramee tai makramee-solmeilu on käsityötekniikka, jossa solmuja käyttämällä saadaan aikaan koristeellisia nyörejä tai pintoja" (Wikipedia:Makramee)

Itselleni makramee on ollut aihe, joka on kiinnostanut jonkin verran, muttei niin paljon, että olisin siihen aiemmin tutustunut omatoimisesti. Nyt etätehtäviksi tulikin tutustua tähän käsityön muotoon ja heti ensimmäisistä kokeiluista on solmeilu ottanut solmu kerrallaan itsestäni vahvemman otteen. Alkuun lähdin harjoittelemaan kahden perussolmun Square knot ja Spiral knot avulla. Kun solmimisen sisäisti, oli lankojen pujottelu hyvin helppoa. Harjoittelua tein puuvillalangalla, jota käytän itse tällä hetkellä virkkauksiin.




Koska olen malttamaton, lähdin harjoittelemaan jo isompaa työtä opittuani kaksi perussolmua. Tahdoin päästä kokeilemaan, miltä solmut näyttävät suuremmassa kaavassa ja miten solmuja yhdistelemällä voisi luoda erinäköistä työtä. Kaapistani löytyi iso rulla trikookudetta, ja ajattelin sen sopivan hyvin tähän tehtävään.




Aloitin harjoittelun leikkaamalla pitkiä pätkiä kuteesta. Myöhemmin ajateltuna ja työn tehtyä huomasin, että vaikka tuntui että leikkasin pitkiä pätkiä, olisivat pätkät saaneet olla vieläkin pidempiä. Nyt kude loppui kesken joissakin kohdissa, eikä työskentelyä pystynyt sen jälkeen enää jatkamaan. 




Pihalta olin löytänyt ison oksan, jota olen nähnyt muidenkin makrameetyöskentelijöiden käyttävän ja päätin käyttää itse samaista oksaa työn alkuna. Vedin leikatut kuteet kaksin kerroin lenkillä oksaan kiinni. Itselläni näitä kuteita tuli yhteensä 28 kappaletta. Koska en ollut tehnyt suunnitelmaa, millaista työtä tahdon lähteä tekemään, aloitin työn solmimalla Spiral knotteja niin monta kuin kuteista riitti. Harjoitustyöksi ja tekniikkaan tutustumiseksi, mielestäni tälläinen vapaa solmiminen oli hyvä ajatus. Sai itse tehdä mikä tuntui hyvältä, kokeilla ja miettiä mikä mahtaisi sopia ja nähdä miten eri solmut pelaavat yhdessä. 





Seuraavaksi voisikin alkaa tutustua vielä enemmän erilaisiin solmuihin ja tarkemmin perehtyä siihen, miten erilaisia kuvioita voidaan luoda ja millaisilla solmuilla. Eiköhän tällä saada aika etäpäivinä kulumaan!



Kommentit

Suositut tekstit